Wonen in het centrum en de geschiedenis van Tilburg

PROJECTBESCHRIJVING

Tussen de Rozenstraat en de Zuid-Oosterstraat in Tilburg ligt een vervallen industrieterrein en daar verrijst binnenkort het duurzame wijkje Tricotage. Vernoemd naar de tricotagefabriek Charma dat er van 1931 tot 1977 gevestigd was.

DR+ Architecten tekende voor de opdracht om van het vervallen terrein een nieuwe, duurzame wijk te maken. En wij mogen het bouwen!

De wijk bestaat straks uit 34 eengezinswoningen en 9 sociale huurappartementen. WL Vastgoed draagt zorg voor de verkoop en is daar al mee aan de slag.

De architect laat onder meer de sheddaken terugkomen die zo kenmerkend waren voor de oude fabriekshallen. Sheddaken hebben veel ramen met een op het Noorden gericht rechtopstaande wand en een op het zuiden gericht schuine dakkant. Dit principe zorgde voor veel en gelijkmatig daglicht binnen.

Maar meer kenmerken zijn door DR+ Architecten in ere gehouden. Zo is er rood metselwerk, grote lichtgrijze kozijnen en platte daken aan de Zuid-Oosterstraat en lichtgrijze gevels met witte kozijnen en zwarte sheddaken voor de woningen op het binnenterrein. Leuk detail zijn ook de betonnen luifels boven de voordeuren die vloeiend overgaan in zitelementen op het niveau van de stoep, refererend aan de Tilburgse benkskes, vaste elementen die zorgen voor een sociaal aspect in de wijk.

Afijn, wij mogen het allemaal gaan bouwen! We houden je op de hoogte van de vorderingen! In 2021 is de oplevering gepland.

Afbeeldingen ©DR+ Architecten en Regionaal Archief Tilburg