Tilia geeft de Zwaanstraat weer aanzien

PROJECTBESCHRIJVING

De Zwaanstraat in Tilburg speelt al generaties lang een (misschien onbewust) belangrijke rol voor iedereen die in het centrum verbleef en verblijft. Begin 1900 was het de inrijpoort van hotel De Gouden Zwaan. Later vestigde zich andere horeca maar echt een prestigieuze steeg werd het nooit meer. Tot nu! Wij bouwen er Tilia, naar het ontwerp van architect Leon de Ruiter!

In de verbindingssteeg tussen het Heuvelplein en het Piusplein stonden twee oude panden aan de zijde van de Heuvelpoort die we hebben gesloopt. De panden aan de kopse kanten van de steeg blijven bewaard en worden opgenomen in de nieuwbouw. Ertussen verrijst een woongebouw van 5 lagen en op de begane grond commerciële ruimten. Er komt dus weer leven in de Zwaanstraat! En groen! Want bovenop het gebouw vind je straks een groot groen dakterras en ook de gevel wordt met groen uitgerust.

Tilia: 75 studio’s van 30m2 groot waarin je alles vindt wat je nodig hebt; voor de urban millenials: net student-af, bezig aan de eerste baan. Maar voor het zover is, wacht ons een meer dan logistieke uitdaging. We werken namelijk in hartje centrum en in een heel smalle steeg. Die logistieke uitdaging gaan we aan door het plaatsen van een hoge kraan midden in het project. Die kraan vervoert alle materialen aan en af. Zie deze video voor de opbouw van de kraan!

Met dit soort projecten kom je erachter hoe professioneel en georganiseerd een stad is. En dat is Tilburg! Werkelijk overal wordt over nagedacht en is (op tijd) geregeld. Dat mag ook wel eens gezegd worden.

De naam Tilia betekent trouwens Lindeboom, verwijzend naar de oude Lindeboom op de Heuvel. Maar ook Til voor Tilburg en ia voor iets anders.

Afbeeldingen ©DR+ Architecten en Janssen Aannemers